Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
Sztuka kulinarna w średniowieczu. 150 przepisów z Francji i Włoch

Autorzy: Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi

Przełożyła: Katarzyna Marczewska

Rok wydania: 2023

Liczba stron: 330

Format: 140 x 235

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-64708-69-5

69,00 

Opis

Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!

Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.

Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł

starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.

Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. 

Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. 

Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […]

Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?.

Georges Duby

 

 

Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…?

 

 

Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. 

Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie.

 

Dodatkowe informacje

Autor

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Sztuka kulinarna w średniowieczu. 150 przepisów z Francji i Włoch”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pokrewne produkty